Zonder rust is er geen herstel (gebruik de adem)

Om te herstellen is rust nodig. En daarbij speelt de ademhaling een grote rol.

als het fundament rammelt

Veel van mijn cliënten zijn erg moe. Ze worden vermoeid wakker, hebben vervolgens moeite om op gang te komen en merken dat hun batterij gedurende de dag snel leegloopt.

Doorgaans is er ook wel een aanwijsbare reden voor, want meestal speelt er iets groots in hun leven waar veel tijd, aandacht en energie naar toe gaat; verlies van gezondheid, werk, een naaste, burn-out/overspannenheid, een scheiding. Gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het fundament rammelt; oude overlevingsmechanismen werken (ineens) niet meer, waardoor ze even niet zo goed meer weten hoe ze verder moeten. Of soms weten ze het wel, in het hoofd, maar lukt het ze niet goed om de vertaalslag te maken naar hun systeem. De onrust zit dan ook in het lijf en hun systeem staat eigenlijk dag en nacht ‘aan’.

ontspanning én ontspanning

Al tijdens een intake onderzoek ik met mensen op welke manieren ze invulling geven aan rust en ontspanning. Sommigen weten daarop helemaal geen antwoord (‘dat is al zo lang geleden’), anderen vinden de ontspanning in feestjes, een serie kijken, saunabezoek, sporten, een podcast luisteren, etc.

In zekere zin zou je dat misschien ontspanning kunnen noemen, omdat hun hoofd tijdens deze activiteiten even niet bezig is met de zorgen of dilemma’s die ze hebben. Maar het is niet de ontspanning die ik bedoel, het is geen werkelijke ontspanning; het systeem blijft ‘aan’ staan en hoewel je er een gevoel van energie van kunt krijgen laadt de batterij er niet werkelijk van op. Het systeem komt dan niet echt tot rust en dus ook niet tot herstel. Tijdelijk is dat geen probleem, maar wanneer het tekort aan herstel langdurig aanhoudt pleeg je roofbouw en ligt het gevaar op loer om in een negatieve spiraal terecht te komen; gebrek aan ontspanning leidt tot gebrek aan herstel, hetgeen weer leidt tot minder energie, waardoor je nog moeilijker tot ontspanning komt (het leven / gezin gaat immers door en ook het werk moet worden gedaan).

altijd ‘aan’

Een systeem dat altijd ‘aan’ staat komt dus niet meer tot rust. En voor veel van mijn cliënten is dat een soort ‘nieuw normaal’ geworden. Het systeem heeft al zo lang geen echte ontspanning meer ervaren, waardoor mensen het normaal zijn gaan vinden dat er altijd een soort alertheid is. Ze weten niet meer hoe het is om echt te ontspannen.

Doorgaans leidt deze continue alertheid tot onrust. In het hoofd uit zich dat door een onophoudelijke stroom van gedachten, vaak gecombineerd met veel piekeren en het gevoel ‘in cirkeltjes te lopen’. In het lijf is dat vaak merkbaar door strakke spieren, vaak bij de schouders en in het maag- en borstgebied. Dikwijls aangevuld met het gevoel alsof er een te strakke band om het hoofd zit of onrustige benen ’s nachts.

Cliënten die deze onrust ervaren zijn geregeld ontroert wanneer ze na een eerste ademsessie weer ‘bij’ komen. Verbluft constateren ze; ‘het is lang geleden dat ik mij zó ontspannen voelde’ of ‘ik wist helemaal niet dat ik dat nog kon!’ De opening naar meer structurele ontspanning in hun leven is dan ontstaan.

drie ‘gouden’ regels

Om overdag én ’s nachts meer rust en ontspanning te ervaren is de ademhaling een fijne tool. Hij is immers altijd bij je en je kunt em actief inzetten om de staat van het systeem te beïnvloeden. Met de ademhaling kun je een systeem sturen van actie naar rust en van inspanning naar ontspanning. In het dagelijkse leven zijn er dan een paar ‘gouden’ regels;

  1. Adem in principe altijd door je neus, ook bij inspanning en ‘s nachts (zie voor meer informatie ook deze blog)

  2. Verlaag je ademfrequentie (mensen met een onrustig systeem hebben ook vrijwel altijd een erg hoge ademfrequentie in rust én bij inspanning)

  3. Zorg ervoor dat de uitademing langer is dan de inademing. (de uitademing activeert het rustsysteem, terwijl de inademing juist meer actie stimuleert)

Het kost enige tijd en aandacht om deze drie regels te integreren in je leven wanneer jouw normale staat van zijn er een is van veel onrust. Maar het kan zeker en dat begint met (adem)bewustwording, aangevuld met een paar simpele oefeningen. En daar heb je de rest van je leven lang profijt van!

dieper ademwerk voor diepere rust

Voor de diepere onrust is het mogelijk om te werken met wat intensiever ademwerk, waardoor vastzittende spanning en emoties kunnen loskomen, zodat jouw levensenergie weer volop kan doorstromen.

En nee, een scheiding, overlijden, burn-out, of verlies van werk, gezondheid, etc. adem je echt niet zomaar even weg. Dit zijn inherent pijnlijke rouwprocessen. Die kosten tijd. Maar je kunt daarbij de ademhaling wél gebruiken om ruimte te geven aan de emoties die hierbij komen kijken én het verbeteren van goede zelfzorg. Dat lost de situatie niet op, maar helpt wel om er beter mee om te kunnen gaan.

contact?

Heb jij behoefte aan ondersteuning in een dergelijk proces? Neem gerust eens contact op voor een kennismaking of kijk bij het aanbod voor de mogelijkheden.


Ik ben Wouter Heijne; (systemisch) wandelcoach, ademcoach en Wim Hof Instructeur.

Ik help mensen met drukke hoofden om meer rust te ervaren tijdens hun zoektocht naar nieuwe paden, zodat ze steeds meer kunnen gaan doen waar ze écht in geloven.

Uit het hoofd, in het lijf. Met de natuur als hulpbron en spiegel.

Zo ontstaan de inzichten en antwoorden.

Volgende
Volgende

Mondje dicht! (… en adem door je neus)